Számítógépes logikai rejtvényeket szolgáltató szerver alkalmazás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Pataki Béla József
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az interneten logikai rejtvényeket keresve, alapvetően kétféle találatot kapunk: jó játékokat és jó rejtvényeket. A két halmaz metszete sajnos igen szűkös és csak olyan kiváltságos helyzetben lévő rejtvények férnek bele, mint például a Sudoku. Nagyon ritkán forduk elő, hogy egy jó játék jó feladványokkal párosul. Pedig az interneten rengeteg jó rejtvény található, csak nem online játszható, hanem nyomtatható formában.

Mi lehet az oka, hogy a jó játékok ritkán találkoznak a jó feladványokkal? Valószínűleg az, hogy a játékfejlesztők általában nem rejtvénykészítők és a rejtvénykészítők általában nem játékfejlesztők. Ha ezt a problémát sikerülne feloldani, akkor számtalan jó feladvány juthatna el a játékosokhoz a jó minőségű játékokon keresztül.

Dolgozatomban ezt a problémakört járom körül és egy konkrét megoldási lehetőséget is bemutatok. Készítettem egy webalkalmazást, ami megteremti a kapcsolatot a játékfejlesztők és a rejtvénykészítők között. Ebből mindkét fél profitálhat. A játékfejlesztő válláról levesszük a feladványok előállításának terhét, így erőforrásait a játék minőségének javítására fordíthatja. A jó minőségű játékok segítségével pedig, az eddig szűk körben ismert rejtvények szélesebb közönséghez juthatnak el.

A diplomamunkám részeként elkészítettem a webalkalmazást, valamint a működés bemutatására egy játékklienst és egy rejtvény generáló programot is fejlesztettem. Ezen három alkalmazás segítségével a rendszer működése bemutatható és elemezhető.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.