Szaxofon fizikai alapú modellezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fiala Péter
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Jelen szakdolgozat témája a fúvós hangszerek, azon belül pedig a Szaxofon - specifikusan az Alto Szaxofon - fizikai alapú modellezése.

A dolgozat első fejezete a fúvós hangszerek hangszertestével mint rezonátorokkal foglalkozik, azokat sima belső felületű és konstans falvastagságú, ám tetszőleges keresztmetszeti profilú csőnek tekintve. Bemutatja az ilyen fizikai rezonátorok modellezésére alkalmas módszereket, és összehasonlítja az azok közül a szakdolgozat írója által megvalósítottakat.

A második fejezet röviden foglalkozik a fúvós hangszerek hangmagasságának játék közbeni változtatására használt módszerekkel általában, majd pedig figyelmét a fafúvósokra jellemző oldalfuratok felé fordítja. Megvizsgálja ezeknek jellemző paramétereit, és azoknak szokásos értéktartományait. Ezután bemutat az oldalfuratok modellezésére használható módszereket, hangsúlyt fektetve a modellek által figyelembe vett tényezőkre.

A végső fejezetben prezentálja a korábban felállított modell kiegészített verzióját, ami az oldalfuratok jelenlétével is számol, és összehasonlítja a különböző oldalfurat-modellek adta eredményeket a mérés során nyertekkel, majd röviden kitekint a modell további finomításának lehetséges irányaira.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.