Szelektív lakkozási technológia optimalizálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gordon Péter Róbert
Elektronikai Technológia Tanszék

A szakdolgozatom készítése során különböző lakkozási technológiákkal ismerkedtem meg a Katek Hungary Kft-nél. Részletesebben az automata szelektív lakkozással, valamint a cégnél található Nordson Asymtek SL940-es típusú automata szelektív lakkozógép megismerésével foglalkoztam.

Megismertem a bevonatok fajtáit, tulajdonságait, valamint a szelektív lakkozógép kezelését és programozását. Célom az automata lakkozási folyamat optimalizálása, valamint a folyamatparaméterek optimális megválasztása volt. Összeállítottam egy több mérésből álló kísérlettervet, ami a lakk tulajdonságainak megismeréséhez volt szükséges.

A gépi lakkozáshoz a poliuretán gyanta alapú Elantas Bectron-PL4122E típusú lakkot használtam fel, a megválasztott folyamatparaméterek, és a mérések is kizárólag erre az anyagra vonatkoznak. A méréseimet többrétegű FR4-es nyomtatott áramköri hordozólemezen, valamint a lakkozógéphez használatos karakterizációs kártyákon végeztem. A kísérletek elvégzése és kiértékelése nagy segítségemre volt a továbbiakban, mert jó kiindulási alapként szolgáltak a lakkozó programok megírásakor.

A vizsgálataim eredménye a szelektív gépi lakkozás folyamatparamétereinek megfelelő megválasztása, melyek megfelelnek a minőségi szabványoknak (IPC-A-610E), valamint a vevői igényeknek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.