Szelektív újraküldés Free Viewpoint Video átviteli hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Huszák Árpád
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A Free Viewpoint Video a multimédiás szolgáltatások új generációja. Lényege, hogy felhasználó interaktív módon, akár valós időben változtathatja meg a nézőpontot. A szabad látószög választásának feltétele, hogy a jelenetet több kamera segítségével rögzítsük. Amikor a felhasználó változtatja a nézőpontot és így közben egyik kamera képéről a másikra vált, a két kamera közötti átmenetnek is folyamatosnak kell lennie, ezért szoftveresen virtuális nézőpontokat szükséges előállítani.

A nézőpont előállítás kliens oldalon való megvalósításának feltétele, hogy a kamera képeket vezetékes vagy vezetéknélküli hálózaton el kell juttatni a felhasználóhoz, mely során a továbbított adatfolyam akár meg is sérülhet.

A dolgozat keretében a Free Viewpoint Video kódolási, előállítási és alkalmazási lehetőségeiről szóló szakirodalom áttekintésén kívül az átviteli csatorna csomagvesztésből adódó minőségromlásának hatásait vizsgálom egy saját magam által implementált szimulációs környezetben, valamint olyan módszer kidolgozására és elemzésére kerül sor, amely a Free Viewpoint Video videófolyam képminőségét csomagvesztés esetén szelektív újraküldéssel javítja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.