Szélenergia előrejelzés optimalizálása külső adatforrások segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Barta Gergő
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek a természeti erőforrások és elengedhetetlenné válik ezek minél optimálisabb felhasználása, nagyrészt a különböző meg nem újuló erőforrások növekvő ára miatt. Ide tartozik a szélenergia is, ami a különböző erőforrások közül talán a leginkább környezetkímélő, figyelembe véve az előállításához szükséges erőművek flórára és faunára gyakorolt hatásait. Emiatt az olyan szakemberek, akik képesek minél pontosabban előre jelezni a termelendő energia mennyiségét rendkívül fontosak. Segítségükkel az ilyen területen dolgozó cégek jobban tudják optimalizálni az erőművek kihasználtságát és a rájuk fordítandó költségeket.

Mindezek fényében a dolgozat célja szélfarmok energiatermelésének előrejelzése adatbányászati módszerek segítségével, felhasználva több, földrajzilag azonos területen lévő farm adatait és segítségükkel javítani az alap előrejelzések hatékonyságát.

Ezt a tudásfeltárási folyamatot követhetjük végig, kezdve az adatok összegyűjtésével a rendelkezésre álló forrásokból, azok feldolgozásától és transzformációjától egészen a modell megalkotásáig és az általuk predikált eredmények kiértékeléséig és értelmezéséig.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.