Szélerőmű park középfeszültségű kábelhálózatának tervezése és optimalizálása

OData támogatás
Konzulens:
Prikler László
Villamos Energetika Tanszék

Magyarország villamosenergia igénye 2011-ben megközelítette a 6300 MW-ot. Az ipar számára komoly gondot jelent, hogy fel tudja venni a versenyt a növekvő kapacitásigénnyel. A fő erőműveink nagy része már régiek és elavultak, valamint a tervezett élettartalmukat jóval túllépték. Ezen okok miatt fontolóra kell venni az új erőművek építésének az ötletét, hogy Magyarország villamosenergia ellátása biztosítva legyen a jövőben.

A világban egyre nagyobb teret hódítanak a megújuló energiaforráson alapuló erőművek, amelyek sokkal környezetkímélőbbek, mint a fosszilisek. Hazánkban is egyre jobban terjednek az ilyen típusúak, főként a szél- és biomassza erőművek.

Diplomám témájának ezért választottam egy szélerőmű park belső középfeszültségű kábelhálózatának a tervezését. A hálózatok tervezése mellett bemutatásra kerülnek az egyes típusok előnyei és hátrányai. A pontos veszteségszámítás és kábelár kalkuláció után összehasonlításra kerülnek a hálózatok és ez alapján választom ki az optimális konstrukciót.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.