Szélerőművek földrajzi elhelyezkedésének hatása a termelési gradiens nagyságára

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hartmann Bálint
Villamos Energetika Tanszék

Az Európai Parlament és a Tanács 2009/28/EK irányelve Magyarország számára 13 százalékban határozza meg a megújuló energiaforrásból előállított energia bruttó végső energiafogyasztásban képviselt, 2020-ra elérendő részarányát. Ahhoz, hogy a vállalás teljesíthető legyen, a jelenlegi 330 MW szélerőművi kapacitás bővítésére várhatóan szükség lesz. Azonban nagy mennyiségű szélerőművi kapacitás integrálása a villamosenergia-rendszerbe számos kihívással jár.

A szél sztochasztikus volta miatt a szélerőművek és a konvencionális termelőegységek üzemeltetése jelentős mértékben eltér egymástól. A szélerőművek által leadott teljesítmény igen változékony a néhány perces és a néhány órás időintervallumot tekintve is. A termelés becsléséhez ugyan korszerű előrejelzési rendszereket alkalmaznak, a szélerőművek teljesítmény-előrejelzésének pontossága nem éri el a terhelésbecslés pontosságát.

A szakdolgozat célja áttekinteni a hirtelen szélsebesség változások miatt bekövetkező gradiens eseményekkel kapcsolatos problémákat és ismertetni a szélerőművek elszórt földrajzi elhelyezkedéséből fakadó előnyös jelenségeket. A szélturbinák által leadott teljesítmény ingadozásai egy több erőművet tartalmazó nagy területen belül kiegyenlítik egymást, így az összesített teljesítmény bizonyos mértékben kisimul.

A termelési gradiensek statisztikai elemzése magyarországi szélerőművek mért adatai alapján készült. A vizsgált erőművek és szélparkok névleges teljesítménye 0,6 MW-tól 44 MW-ig terjed, a köztük lévő távolság 0 és 325 km közé esik. A termelési gradienseket 3 különböző időintervallumra számoltam ki, majd összegeztem őket, hogy az egyes erőművek termelésének változékonysága összehasonlítható legyen az aggregált termelésre jellemző mérőszámokkal. A termelési gradiensek közti korrelációt a beépített teljesítmény és a távolság szempontjából vizsgáltam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.