Szélerőművek szabályozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Hunyár Mátyás
Villamos Energetika Tanszék

Ebben a dolgozatban a szélgenerátorok szabályzásának összefoglalását céloztam meg. A szakirodalom vizsgálata során egyértelművé vált, hogy nincs egybefüggő munka, mely rendszerezné az ismereteinket ezekről a megújuló energiatermelés szempontjából rendkívül fontos építményekről. Ezért munkámban a szabályozáshoz szükséges mérési eljárásokat, az energiatermelés fontosabb összefüggéseit és a két leglényegesebb szabályzási megoldás logikai és mechanikai felépítését mutatom be.

Tehát először tárgyalni fogom a szélsebesség és széliránymérő műszerek jelentősebb képviselőit, megvizsgálva működési elvüket és fizikájukat. A technológia korában egyre fejlettebb eszközök állnak rendelkezésünkre, emiatt bemutatok két speciális működésű műszert, mely csúcstechnológia felhasználásával hatékonyan végzi el a feladatát.

A következő fejezetekben röviden leírom a szélturbina energiatermeléséhez kapcsolódó összefüggéseket, mely ismereteket a későbbiekben felhasználunk; ezután bemutatom a szélgenerátorok szabályzásának két főbb módját, a gondola elforgatását és a lapátszög-szabályzást. Ezeknek ismertetem a főbb építőelemeit és szabályozásait, majd egy közelítő méretezés segítségével összehasonlítom a őket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.