Szélessávú hozzáférési hálózatok topológia-tervezéséhez szükséges térinformatikai adatok feldolgozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Mitcsenkov Attila Demeter
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban a sávszélesség-igények rohamos növekedése miatt, valamint a nagy távolságok áthidalása érdekében előtérbe kerültek az optikai hozzáférési hálózatok, ezzel leváltva a hagyományos réz-alapú infrastruktúrát. Az optimális topológiát eredményező hálózattervező algoritmusok megléte mellett elengedhetetlen fontosságúak a tervezéshez használt bemeneti paraméterek. A hozzáférési hálózati topológiát tervező keretrendszerek rendszerint olyan térinformatikai adatokat várnak bemeneti paraméterként, amelyek a szolgáltatási területhez kapcsolódóan nem minden esetben állnak a tervező rendelkezésére. A térinformatikai adatok közötti koncepcionális eltérésekből adódó problémák kiküszöbölésére a hálózattervező keretrendszereknek szükségük van egy térinformatikai adatok feldolgozására képes szoftvermodulra.

Az FTTx rendszerekben alkalmazott technológiák ismertetését követően bemutatásra kerülnek a hálózati topológia-tervezés során felmerülő problémák. A GIS ábrázolási formák mellett ismertetésre kerülnek a napjainkban használt tipikus digitális térképformátumok, az előfizetői- és infrastrukturális adatok formátumai, valamint az előfizetői eloszlásokkal kapcsolatos megfigyelési módszerek.

A munkám célja egy olyan térinformatikai adatokat feldolgozó szoftvermodul tervezése, mely lehetővé teszi a szolgáltatási területre vonatkozó térinformatikai adatbázisok, előfizetői adatok és infrastrukturális adatok feldolgozását és integrációját, valamint a szolgáltatási területre vonatkozó előfizetői eloszlások megfigyelését.

Miután áttekintettem a GIS adatok feldolgozásában rejlő lehetőségeket, a tapasztalataim alapján az OpenStreetMap XML-t választottam egységes bemeneti térképformátumnak. Terveztem egy szoftvermodult, mely képes az openstreetmap.org-ról exportált digitális térképek feldolgozására, az előfizetőkre vonatkozó információk beolvasására, valamint a szolgáltatási területre vonatkozó infrastrukturális adatok kezelésére, és mindezek integrációjára. Mindezen funkciók mellett lehetőséget nyújt az esetlegesen hiányzó előfizetői, valamint infrastrukturális adatok előre megadott, valósághű modellek alapján történő generálására. A szolgáltatási területen elhelyezkedő előfizetők eloszlásának megfigyelésére terveztem egy grafikus felülettel rendelkező, a topológia-tervező keretrendszertől különálló alkalmazásként is futtatható szoftvert. Az implementált szoftvermodul és az előfizetői eloszlások megfigyelésére alkalmas grafikus felület funkcióinak értékelését egy hálózattervező keretrendszerhez illesztve végeztem el.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.