Szélpark kábelhálózatának optimalizálása, kapcsolási és zárlati tranzienseinek vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Prikler László
Villamos Energetika Tanszék

A gazdasági fejlődés fenntartása érdekében csökkentenünk kell a káros anyag kibocsájtásunkat. Ezt zöld iparral és energiatermeléssel érhetjük el, aminek szerves része a szélenergia kiaknázása. A dolgozatomban egy szélerőmű park középfeszültségű kábelhálózatának optimalizálása mutatom be, azzal a céllal, hogy a hálózat számítógépes modelljét megalkotva vizsgálhassam annak tranziens jelenségeit, az üzembiztonság növelése érdekében.

A szélturbinák elhelyezésének legfontosabb szempontja a maximális szélsebesség elérése. A kábelhálózat optimális kialakítására tehát nem tudunk egy minden helyzetben tökéletes elrendezést javasolni, de az elrendezés fajták kombinációjával elérhetjük azt.

A középfeszültségű hálózat feszültségszintje nagyban befolyásolja a veszteségeket, ezért célszerű a költségesebb, magasabb 35 kV-os feszültségszintet választani a veszteségek minimalizálásához.

A munkámat szeretném folytatni az itt leírtak alapján egy tervezés alatt álló szélerőmű park hálózatának optimalizálásával, majd modellezésével és tranziens vizsgálatával szeretném folytatni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.