Szemantika vezérelt felhasználói felületek

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Pataricza András
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban egyre szélesebb az információs technológiai eszközök spektruma, mely a mobilkijelzőktől egészen asztali kijelzőkig terjed. Számos olyan alkalmazás létezik, melynél kívánatos a kijelzőméretek teljes spektrumának lefedése úgy, hogy az alkalmazás minden eszközön szoftverergonómiai értelemben használható marad.

Ilyenek például az adatelemzői alkalmazások, ahol igény van az asztali környezet mellett mobil készülékek támogatására is, melyek a gyors és hatékony döntésben segítik a felhasználót akár a munkahelyétől távol. Ezen alkalmazások fejlesztése azonban alapos tervezést igényel és többletmunkával jár, hiszen minden képernyőmérethez és platformhoz végig kell gondolni az alkalmazás felületét.

Felmerül az igény egy olyan megoldásra, ami automatikusan, az alkalmazás domain-jének felhasználásával, figyelembe véve az alkalmazás szemantikáját, jól használható felületet nyújt minden kijelzőmérethez a népszerű platformokat támogatva.

A diplomaterv célja olyan rendszer tervezése, amellyel eszközfüggetlen módon lehet kezelői felületeket definiálni. Ezeket a felületeket a rendszer eltérő felbontású kijelzőkön automatikusan úgy jeleníti meg, hogy figyelembe veszi a felületi komponensek közötti szemantikai relációkat. Ezzel a szokásos, dokumentumfa (DOM) topológián alapuló átrendezési eljárásokhoz képest sokkal áttekinthetőbb, könnyebben értelmezhető és kezelhető felületeket kapunk, ami, különösen kisméretű képernyőkön való megjelenítéskor, jelentős előnyökkel járhat.

A diplomaterv áttekinti az adatvizualizáció témakörét, az eltérő kijelzőfelbontású eszközök támogatásának az igényét. Ezután kitér a felhasználói felületek alapvető modellvezérelt és ontológiavezérelt tervezési módszereire, az irodalom alapján összefoglalva a legfontosabb technológiákat és szabványokat. Ezután javaslatot tesz az Invarion ontológia vezérelt alkalmazásfejlesztő rendszer bővítésére a feladatkiírásban szereplő céloknak megfelelő szemantika vezérelt felhasználói felületek kialakítására.

Az elkészült szemantikus tördelési megoldást egy képzeletbeli videokölcsönző rendszer eladásait vizualizáló rendszeren keresztül mutatja be.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.