Szemantikus HTML metaadatok feldolgozása független oldalak integrációjához

OData támogatás
Konzulens:
Kis-Nagy Dániel Dávid
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elektronikus kereskedelem napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ma már számtalan online áruház kínálatából válogathatunk. Az internetes boltok nagy száma magával vonzotta az igényt különböző harmadik fél által nyújtott szolgáltatások számára. Ilyen szolgáltatások, amikor az adott webáruházakhoz kapcsolódva a harmadik fél többletszolgáltatásokat biztosít az eladó oldalán, vagy saját szolgáltatás nyújt az áruházaktól független helyen, melyhez az eladók integrálódhatnak.

Magyarországon többek között ide tartoznak például az Árukereső és az Árgép által nyújtott keresőszolgáltatások is, ahol az integrációhoz és az adatok frissen tartásához, az üzleteknek egy meghatározott formátumú adatállomány elérhetőségét kell biztosítaniuk, melynek a frissen tartásáért az eladók felelősek. A dolgozat folyamán azt vizsgálom, hogy miként lehetne ezt a folyamatot automatizálni, a webáruházak irányából az integrálódást egyszerűsíteni különböző esetekben.

A HTML metaadatok lehetőséget biztosítanak a weblapokon található adatok struktúrájának megadására szabványos módon, ezek használatával az egyes termékek oldalai egységesen feldolgozhatóvá tehetők. Használatuk a webáruházaknál is egyre elterjedtebb, mivel több keresőmotor is felhasználja ezeket az adatokat a találatok értékeléséhez és formázott megjelenítéséhez, így ideálisak lehetnek a probléma megoldására.

A metaadatok felhasználásával az integrációs folyamat jelentősen egyszerűsödhet, az adatok felvétele, frissítése egy jól automatizálható folyamattá válhat. A dolgozat folyamán vizsgálom a HTML metaadatok felhasználásával az adatok kinyerését éles áruházakból. Megvizsgálom a módszer alkalmazhatóságát, algoritmusokat készítek, melyek képesek adatokat kinyerni egy adott oldalból, vagy képesek akár néhány gyakori minta alapján elkészített bolt kínálatának feldolgozására is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.