Szemantikus dokumentációkezelés a modellvezérelt szoftverfejlesztésben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ráth István Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A mai világban az ember már egyre jobban arra törekszik, hogy mindent a legegyszerűbben csináljon meg, és ha lehet, ezt minél jobban automatizálja. Egy gondosan megtervezett szoftvernek fontos feltételeknek kell megfelelnie és a megbízhatóságot is szem előtt kell tartania.

A modellvezérelt szoftverfejlesztés paradigma erre ad egy megoldást. Legfőbb célja, hogy az általánosítás, absztrakció használatával lemodellezzük programunk működését, majd ez alapján generálhatjuk programkódunk jelentős részét.

Egy komolyabb projekt esetén fontos, hogy ezek a modellek és a szükséges fejlesztői eszközök megfelelően legyenek dokumentálva, a fejlesztést jelentősen megkönnyítik. Az EcoreDocGen a Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék és a Q-Gears Kft. részvételével fejlesztett dokementációgeneráló eszköz, amely ezt a funkciót látja el.

Jelenleg az eszközzel szöveges tartalmakat lehet hozzárendelni modellbeli elemekhez. Ennek a kibővítését fogom végezni abból a célból, hogy egy szöveges tartalomnál strukturáltabb, szemantikus jellegű adatokat is tárolhassunk a metamodellben. Ez azért lesz hasznos, mert az ilyen jellegű információkat gépileg is fel lehet dolgozni. Ezáltal intelligens szolgáltatásokban tudjuk felhasználni, mint például a metamodell példányainak verzió validációja. Illetve ezen felül különböző rendszerek integrációját is elláthatja (pl. DOORS követelménykezelő rendszer).

A szakdolgozatom során kiegészítem és továbbfejlesztem az EcoreDocGen komponenst, majd támogatást adok az Xcore és Xtext technológiákat használó modellezéshez. A cél az tehát, hogy az új rendszer a lehető legjobban hozzá tudjon segíteni egy modellvezérelt szoftverfejlesztéshez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.