Személy fuvarozási szolgáltatást támogató Android platformon működő mobil alkalmazás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Benyó Balázs István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban, az okos telefonoknak számtalan felhasználási módjuk van, melyet a rajta futtatott alkalmazások tesznek lehetővé. A telefonok sokrétű felhasználhatóságát többek között a folyamatos internetkapcsolat lehetőségének, illetve a rengeteg beépített szenzorjainak is köszönheti. Használatával az emberek képesek vásárolni, fizetni, híreket olvasni, tájékozódni néhány gombnyomással. Nem minden iparág aknázza ki a mobiltelefonok nyújtotta lehetőségeket, annak ellenére, hogy potenciálisan lenne rá felhasználói igény. A személyszállítás egy ilyen iparág, melyben a mobiltelefonos alkalmazások használata még gyerekcipőben jár. Jelenleg ahhoz, hogy taxit rendeljen az ember, meg kell tudakolnia a kívánt taxi társaság telefonszámát, ezt felhívnia, és elmondania hova, és mikorra szeretne taxit rendelni. Ezt követően, az utas várakozásra kényszerül a hozzá rendelt taxira, azonban annak pontos érkezéséről a felhasználónak nincs információja. Ráadásul valamilyen fizetőeszközt is magával kell hordoznia az utasnak, mellyel a fuvar után képes fizetni. Kézen fekvő lehetőség egy olyan mobiltelefonos alkalmazás fejlesztése, mellyel a felhasználók könnyedén, egy gombnyomással képesek taxi hívásra, majd követni tudják a hozzájuk kirendelt sofőr helyzetét, legvégül a fuvar végeztével a fizetést is el tudják intézni. Az alkalmazásban a felhasználók egy térképen látják a helyzetükhöz közel eső aktív taxikat, és valós időben kapnak becslést a taxijuk érkezési idejéről. Rendelés után a térképen követni tudják a hozzájuk rendelt autó helyzetét. Lehetőségük van előre betáplálni a bankkártyájuk adatait a rendszerbe, így azt már nem kell magukkal hordozni az utazás során, a fizetést az applikáció kezeli. Továbbá lehetőségük van a fuvar végeztével a sofőr értékelésére is, mely sok hasznos információt nyújthat az egyes taxi társaságoknak.

Léteznek már hasonló funkcionalitású alkalmazások, melyek nem csak hivatalos taxikkal operálnak. Ezek népszerűsége egyre nő, és emiatt a hivatalos keretek között működő taxi társaságoknak folyamatosan csökken a felhasználótábora. Így nem csak a felhasználóknak, de a taxi társaságoknak is előnyős lehet a fent leírt applikáció bevezetése.

A szakdolgozatomban bemutatott munka célja egy ilyen személyszállítást támogató mobiltelefonos alkalmazás fejlesztése, egy már meglévő felhő alapú háttérszolgáltatásra építve.

A teljes rendszer, a szakdolgozatomban bemutatott alkalmazást is beleértve, már használatban van Nashville-ben, az Egyesült Államokban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.