Személyes információt tartalmazó profil összeállítása digitális lábnyomokból

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gulyás András
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az internet napjainkra szerves részévé vált életünknek, nagymértékűen beépült abba. Kétségkívül az egyik legfontosabb, dinamikus információforrássá nőtte ki magát. A webes keresőknek köszönhetően a tartalmak egyszerűen átláthatóvá váltak, és nagy hatékonysággal, gyorsan nyújtják számunkra a világháló azon hányadát, melyre az aktuális pillanatban kíváncsiak vagyunk.

A weben szereplő tartalmak egyre nagyobb része dinamikusan változó, látogatók által szerkesztett. A Web 2.0 napjainkra elválaszthatatlanul beépült a világháló, és ezzel együtt saját életünkbe. A számtalan közösségi oldal, portál, blogok és fórumok, online alkalmazások nélkül már nagyon nehezen képzelhető el az internetes jelenlét. A Web 2.0 által nyújtott eszközök és technológiák megadták a lehetőséget egy új elv érvényesülésének: annak, hogy a felhasználók által szerkesztett, olykor kiváló minőségű tartalmak is létrejöhessenek. Mindenki hozzáad a tartalmakhoz, melynek mennyiségi és minőségi kritériumait többnyire – és jó esetben – csak saját maga határozza meg.

Az információ magas értéket képvisel a digitális világban is. A közösségi eszközök felhasználásával elképzelhetetlen mennyiségű adat kerül a világhálóra. Az egyre gyakoribb jelenlét során egyre több adatot osztunk meg – magunkról is. Kiterjesztjük digitális lábnyomunk méretét, leszünk egyre kifinomultabban megismerhetők, kereshetők.

Munkám célja az volt, hogy feltérképezzem a személyek digitális lábnyomát: információt gyűjtsek róluk, melyekből később profilok építhetők. A gyűjtés során különös figyelmet fordítottam a megválasztott adatbázisok tervezésére, melyek alapján a digitális személyiség kirajzolódhat. Fontosnak tartottam, hogy minél több forrást egyszerre megvizsgálva építsek fel egy lehetséges személyiséget, mely nagy valószínűséggel tudja azonosítani a keresés alanyát.

A funkcionális részek implementálásánál meghatározó szempont volt, hogy a rendszer minél egyszerűbben bővíthető legyen a későbbiek során is. A moduláris felépítés megtervezésén túl a részegységek közötti kommunikáció megvalósításával, a működés helyességének és hatékonyságának tesztelésével, és a felmerülő hibák javításával is foglalkoztam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.