Személygépjármű központi vezérlőegység tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Kiss Domokos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság személygépjárműveink mindenféle elektronikus és elektromos rendszerekkel vannak felszerelve (E/E systems). Ezen rendszerek feladata többnyire a kényelem fokozása és biztonság növelése. Utóbbi rendszerek tervezésére és gyártására sok-sok megkötés létezik, melyek arra hivatottak, hogy növeljék ezek megbízhatóságát. Ezeket a megkötéseket az IEC 61508-as szabvány nemrégiben megjelent autóipari adaptációja, az ISO 26262 foglalja össze. Ez a szabvány funkcionális biztonsággal foglalkozik és a rendszer funkcióit (tehát ez nem fizikai rendszer komponenseire vonatkozik) sorolja be egy úgynevezett ASIL (Automotive Safety Integrity Level) szintbe, ami azt fejezi ki, hogy az adott rendszer funkciója milyen kritikus. Az adott ASIL szint megmondja, hogy milyen követelményeknek kell teljesülniük a tervezés és fejlesztés alatt ahhoz, hogy a rendszerünk hibajelenség esetén is elegendő biztonságot biztosítson a felhasználók számára.

Célunk a Silex Zrt-nél egy olyan központi vezérlő egység fejlesztése (Body Control Unit – BCU), mely rendelkezik azokkal az interfészekkel és eszközökkel, melyekkel az egyes autonóm rendszerekkel kommunikálni képes, továbbá specifikus feladatokat el tud látni, mint például külső és belső világítás vezérlése. A rendszer tervezésekor figyelembe vesszük az ISO 26262 szabványt és célul tűztük ki egy ASIL B szint elérését. Elsősorban demonstráció és a szabvány megismerése a fő cél – a szabvány még csak most kezd elterjedni és kevés a használható forrás –, ezért a rendszert egy fiktív járműhöz tervezzük, de úgy, hogy erre a járműre szabadon megkötéseket teszünk.

A cég hosszú távú terveiben szerepel olyan járművek fejlesztése, melyek elsősorban ipari vagy mezőgazdasági alkalmazásban vesznek részt. Ezek speciális tulajdonsága, hogy belső égésű motorok helyett valamelyik tengelyen mindkét kereket egy-egy agymotor hajtaná. A tervezett BCU-t szeretnénk a későbbiekben ilyen járművek központi egységeiként használni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.