Személygépjárművek valósidejű monitorozása IoT megoldással Cumulocity platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Martinek Péter
Elektronikai Technológia Tanszék

Szakdolgozatom célja egy olyan IoT Androidos alkalmazás elkészítése, ami személygépjárművek közel valós idejű megfigyelésére alkalmas, a Software AG Cumulocity platform felhasználásával.

A dolgozat során megismerkedtem a különböző IoT hardver és szoftver platformokkal, a járműiparban elterjedt CAN protokollal és a diagnosztikai csatlakozásra használt OBD2 interfésszel, valamint elmélyítettem a Java programozásban a tapasztalataimat. A program architektúrális tervezését UML diagrammok segítségével mutattam be. A személygépjárművek adatait OBD2 csatlakozóval ellátott ELM327 mikrovezérlős Bluetooth adapter küldi az okostelefonnak, amit utána REST kommunikációval továbbít a Cumulocity felhőjébe. Folyamatosan továbbítjuk a jármű sebességét, a motor fordulatszámát és hőmérsékletét, a beáramló levegő nagyságát, valamint a gázpedál helyzetét. A szoftver az OpenStreetMap API felhasználásával képes jelezni, ha a gépjármű túllépi a megadott sebességhatárt, illetve, ha bármilyen meghibásodást észlel.

A felhasználói felület tervezéséhez a Material Design alapelveit követtem és cél volt, hogy a szoftver szélsőséges kijelző méretek használatakor is szép maradjon. A projekt könnyű bővíthetőségét és tovább fejleszthetőségét a Gradle projektépítő eszköz használatával biztosítottam. A Cumulocity felhőnek hála egyidejűleg több autót vagyunk képesek megfigyelni, így céges környezetben megvalósítható egy komplett autó flotta áttekintése. Az elkészült alkalmazás a gépjárműtől érkező adatokat 2-4 másodperc alatt eljuttatja a felhőbe, így a közel valós idejűség kritériumát teljesíti.

A dolgozatot végül az elkészült szoftver éles tesztelésével fejeztem be, aminek keretein belül valós okostelefonokkal és gépjárművekkel teszteltem az alkalmazást.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.