Személygépkocsikban használható parkolást segítő intelligens szenzorhálózat tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Diplomamunkám témája egy intelligens szenzorhálózat tervezése, amely személygépjármuvekbe szerelve parkolást segíto rendszerként használható. A projektet a Robert Bosch Kft.-nél készítettem, amely nagy tapasztalatokkal rendelkezik ultrahang szenzorok fejlesztésében. A projekt elsodleges célkituzése egy a már meglévo rendszernél olcsóbb alkalmazás kifejlesztése.

A diplomamunkám során kidolgozott új koncepció a régi centralizált rendszerbol egy decentralizált hálózatot hozott létre. Ezt úgy értük el, hogy a régi rendszerben lévo központi egységet (ECU) elhagytuk és a logikát a szenzorokba telepítettük. A szenzorokba beépítésre került egy 8 bites mikrokontroller. A szenzorok egymás között LIN buszon keresztül kommunikálnak, amely biztosítja a megfelelo zavarvédelmet és olcsón megvalósítható. Az új koncepció lényege, hogy azokat a feladatokat, amiket eddig egy 32 bites mikrokontroller végzett el (az ECU-ban), azt most több 8 bites mikrokontroller összehangolt muködésével kívánjuk elérni.

Az intelligens szenzorhálózat minden mikrokontrollerébe egy beágyazott operációs rendszert telepítettünk, amely biztosítja a rendszer megfelelo idozítéseit és lehetové teszi folyamatok párhuzamos végrehajtását. A feladat egy kisméretu, preemptív ütemezésre képes operációs rendszer kiválasztása volt, amely megfeleloen támogatja a taszkok közötti kommunikációt és szinkronizációt. A beágyazott operációs rendszerek piacát áttekintve választottuk ki a számunkra leginkább megfelelot. A fejlesztés során ügyeltünk arra, hogy olyan architektúrát hozzunk létre, amely lehetové teszi az operációs rendszer egyszeru cseréjét.

A projektben két másik kollégával együtt vettem részt. Feladatom a globális rendszer megtervezése és megvalósítása volt, beleértve a kritikus szakaszok meghatározását, a program taszkokra bontását, a taszkok közötti kommunikációt biztosító interfészek definiálását, a mérési módszer kialakítását, a szenzorok közötti és a fedélzeti számítógéppel történo kommunikáció megtervezését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.