Személyi megfigyelő megoldás tervezése és megvalósítása Android támogatással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A személyi megfigyelés fontos kérdése a mai, modern világnak, legyen szó szeretteink biztonságáról, idős emberek egészségügyi állapotának felügyeletéről, vagy biztonságtechnikai kérdésekről. A rohamosan fejlődő technológia, az egyre inkább mindenki életébe beszivárgó okostelefonok komoly lehetőségeket nyújtanak ezen a területen. Ezek a készülékek könnyebben használhatók a speciális eszközöknél, és nem visznek a megfigyeltek által tapasztalható változást a mindennapi életbe, nem jelentenek semmilyen zavaró tényezőt számukra.

A tény, hogy a telefonját mindenki magával hordja, és az okostelefonok által nyújtott lehetőségek, úgy mint a gyorsulásérzékelő, a GPS, vagy az állandó kapcsolat fenntartása az interneten keresztül, kifejezetten hatékonnyá teszi ezeket a készülékeket megfigyelés kialakítására, és széleskörű felhasználási lehetőséget nyújtanak.

A feladat célja egy három programból álló rendszer megvalósítása volt. Az egyik komponens egy Android platformú naplózó alkalmazás, mely a megfigyelt tartózkodási helyét és mozgását tárolja a készüléken. A másik, szintén Androidon futó program feladata a naplózott adatok lekérdezése és megjelenítése. A két komponenst egy szerver oldali Java EE alapú, Spring keretrendszert használó alkalmazás köti össze, kihasználva a Google Cloud Messaging adta lehetőségeket. A szerver oldali program teszi lehetővé új felhasználók regisztrációját, és a felhasználók közötti engedélyek kezelését.

A tervezés és a fejlesztés során fontos szempont volt a rendszer bővíthetősége. Ezt a felhasznált osztálykönyvtárakon és keretrendszereken kívül segíti a forráskód csomagokba szervezése, és az egyes komponensek közti megosztása. A dolgozat nem csak egy megoldás bemutatására törekszik, hanem a fejlesztés során felötlő hibák és hibalehetőségek bemutatására is.

Habár az elkészült szoftver több téren is hiányosságokban szenved, az alapvető követelményeket maradéktalanul teljesítette, és alapját képezheti egy későbbi, komplex rendszernek.

Az alkalmazás a Tracker nevet kapta.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.