Személyre szabható rádió

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csapó Tamás Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Egy átlagos rádió zenéket játszik le és bizonyos időszakonként híreket olvas fel a hallgatóság számára. Az így lejátszott zenék között számos stílus megtalálható annak érdekében, hogy minél szélesebb hallgatói rétegeket érjenek el. Ilyenkor ízlés kérdése, hogy mennyire tetszenek nekünk ezek a zenék, hiszen nem szeretheti mindenki ugyanazt. Emiatt van, hogy néha általunk kedvelt zeneszámokat hallgathatunk, míg máskor olyanokat, amit alapvetően nem szoktunk. A hírekkel is hasonlóan történik. Különböző rovatok vannak, amik keretein belül hallhatunk bel- és külföldi politikai, kulturális, sport, tudományos és még sok-sok egyéb témájú hírt. Ezek közül érdeklődési körünknek megfelelően figyelmesen hallgatunk végig párat, míg a többi esetben csak megvárjuk, hogy véget érjen.

Ezen problémák áthidalására jelenthet megoldást egy személyre szabható rádiószolgáltatás. Ennek megtervezésekor első lépésként felmértem a felhasználói igényeket. Létrehoztam egy kontrollcsoportot, akikkel folyamatosan konzultáltam a tervezés és fejlesztés során. Az ő véleményük segítségemre volt abban, hogy a felmerülő igények nagy részét már az első implementálás során kielégítsem. Amikor elkészült az alkalmazás, felhasználói teszteket is végeztem. A beérkező vélemények alapján további javításokat végeztem az alkalmazáson, amit újabb tesztek követtek, ezzel folyamatosan javítva a felhasználói élményt.

Az általam készített mobil alkalmazás alapvetően zenelejátszóként üzemel, ami a felhasználó készülékén található MP3 kiterjesztésű zenei állományokat játssza le, ezzel sikeresen áthidalva a rádiók zenei összeállítása és a saját zenei ízlésünk közötti összeegyeztethetőség szakadékát. A hírek során hasonlóan jártam el. Kiválasztható, hogy melyik hírportálról milyen típusú hírt szeretnénk hallani, ezen felül megadható, hogy az legfeljebb milyen régi lehet. Ezeket az alkalmazás gépi beszéd segítségével olvassa fel két zeneszám között úgy, mint az a rádióban is történik. Ennek a felolvasásnak a gyakorisága szintén beállítható, 1 perc pontossággal.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.