Szemfenéki felvételek vizsgálatának számítógépes támogatása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Pataki Béla József
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az automatizált rendszerek szerepe napjainkra felértékelődött, s ezen tendencia érvényesül az egészségügy területén: növekvő mértékben kerül sor orvosi diagnosztikai szoftverrendszerek alkalmazására a gyakorlatban. A páciensekről számos felvételt készítenek, legyen szó akár röntgen-, mammográfiás vagy szemfenék vizsgálatról. A felvételek kézi kiértékelése lassú, drága folyamat, mely során az emberi tényező is jelentős szerepet játszik. Emiatt válik egyre általánosabbá az orvosok munkájának szoftveres kiértékelő rendszerekkel való támogatása, mind időt, mind anyagi javakat megtakarítva ezzel.

A cukorbetegség egyik tragikus szövődménye, a retinopátia – amely súlyosabb esetben teljes vakságot okozhat – megfelelő szűréssel időben diagnosztizálható, s így kezelhetővé válik. A szemfenéki erezettség elváltozásai – például az erek megcsavarodása, szélességének változása, mikroaneurizmák megjelenése – mind-mind valamilyen rendellenességre utalnak.

Diplomamunkámban célom olyan módszereket, eljárásokat, megközelítéseket megvizsgálni, amelyek ezt a munkát támogatják. Célul tűztem ki a szemfenéki erezettség vizsgálatára, feldolgozására szolgáló algoritmus fejlesztését, illetve kísérletet teszek a mikroaneurizmák minél hatékonyabb detektálására is. A retina erezettségét, jellegzetes elváltozásait vizsgáló, egyre hatékonyabb algoritmusok napjainkban is folyamatos fejlesztés alatt állnak: ez is jól mutatja a vizsgált kutatási terület jelentőségét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.