Szén-dioxid kibocsátás mérése orvosi felhasználásra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Orosz György
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A diplomatervem célja egy olyan prototípus modul fejlesztése, amely képes szén-dioxid mérésére a kilélegzett levegőben.

A feladat megoldása végighalad egy hardver termék prototípusának fejlesztési lépésein: termék szükségesének indoklása és felhasználási területei elemzése, folytatva a specifikációs követelmények összegyűjtésével, a lehetséges megoldások elemzésével, hardver-szoftver szétválasztással, a kapcsolási rajz és a nyomtatott áramköri tervek elkészítésével, majd a panelélesztés és a hozzá tartozó mind beágyazott, mind számítógépes tesztelő szoftver előállításáig.

A műszerben az úgynevezett NDIR (Nondispersive Infrared Sensor) módszert alkalmazó TPS2534G2/G20 típusú szenzort használtam, amely a szén-dioxid infravörös sugarak elnyelési tulajdonságán alapul. Az alkalmazott Atmega324A mikrokontroller összegyűjti a környezeti paramétereket: megméri a nyomást a mintavételi csatornában és a szenzor hőmérsékletét, valamint begyűjti a szén-dioxid szenzor jeleit, és azokat a PC-nek továbbítja. A számítógépen futó szoftver az adatokat kielemzi, megjeleníti és menti.

A dolgozat első felében összegyűjtöm a szükséges ismereteket, melyek egyben meghatározzák az alapvető követelményeket, majd a második felében a prototípus megvalósítási lépéseit mutatom be egészen egy tesztelésére alkalmas PC szoftver elkészítéséig.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.