Széndioxid koncentrációváltozáson alapuló szárítópatron állapot becslése

OData támogatás
Konzulens:
Jánosi András
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A teherautók légfék rendszerének fontos kritériuma, hogy a beáramló levegő víztartalma ne kerüljön be a rendszerbe, hiszen ez korrózióhoz és hibákhoz vezet. A levegő szűrését egy, erre a feladatra készített, patron végzi. Ez a patron nagy nyomáson képes megkötni a víz- és egyéb szennyező részecskéket. A szűrés folyamán a patron eljuthat egy olyan állapotba, ahol nem képes több részecskét megkötni, ekkor beszélünk telítődésről. Ebben az állapotban a megkötendő részecskék áthatolnak a szűrőn, és bekerülnek a rendszerbe. A telítődés elkerülése végett, kis nyomáson regenerálható a megkötésre szolgáló anyag, a zeolit. Azt, hogy a patron mikor szaturálódik, eddig csak előzetes számítások alapján becsülték. A feladat célja egy olyan módszer megvalósíthatósági vizsgálata, ami képes méréssel előre jelezni a bekövetkező telítődést.

A felhasznált zeolit képes a különböző méretű részecskék megkötésére. A telítődés közelében, a megkötendő molekulák méretének köszönhetően, a különböző anyagok különböző időpontokban törnek át a szűrő rétegen. Ezt a tényt használja fel az az ötlet, hogy a nagyobb méretű szén-dioxid molekulák áttörésének monitorozásával előre jelezhető a víz részecskéinek áttörése.

A dolgozat az előző folyamatot megvalósító rendszer elkészítéséről szól, a hardver összeállításától a mérések kiértékeléséig.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.