Szenzor analízis hatékonyságának növelése cross check esetén

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A világgazdaság egyik húzóágazata az autóipar. Az autóipar fejlődése Magyarországon nagyobb mértékű volt, mint az európai átlag [17], a világ vezető autómárkái és autóipari beszállítói nem csak gyártócentrumokat hoztak létre Magyarországon, hanem a fejlesztési tevékenységüket is folyamatosan telepítik át országunkba. Különösen igaz ez a gyártástámogató fejlesztési aktivitásra.

A Bosch mint az egyik legnagyobb autóelektronikai beszállítócég, a termék megjelenése óta fejleszti a légzsákrendszer vezérlőjét és a szenzorait. A Bosch budapesti fejlesztései központjának Gyömrői úti telephelyén található az az osztály, amely világszinten támogatja az eddig legyártott és jelenleg is gyártásban lévő Bosch légzsákrendszereket.

Ezen támogatás magába foglalja:

" a vevői reklamációk műszaki analízisét,

" a gyártás közbeni változtatások koordinációját,

" a gyártás közbeni problémák kezelését,

" a gyártás fejlesztését és optimalizálását.

Ez az osztály biztosítja számomra a diplomamunkámhoz szükséges keretfeltételeket, szakmai támogatást és eszközöket.

Életünk egyre nagyobb részét töltjük személygépjárművekben, ebből következőleg a közúti balesetek száma nagy mértékben nőtt. Az elmúlt évtizedek elektronikai fejlődése lehetővé tette, hogy egyre több elektronikai eszköz kerül beépítésre a gépjárművekbe. Ezen elektronikai eszközök kiemelt fontosságú csoportjába tartoznak a biztonságtechnikai eszközök. Ezeket a szakma két fő csoportba sorolja: az aktív (active safety) és passzív (passive safety) biztonsági eszközök. Az aktív biztonsági eszközök arra hívatottak, hogy beavatkozásukkal az ütközés elkerülhető legyen. Amennyiben ez nem lehetséges, minimalizálják az ütközés súlyosságát, ilyen eszköz például az ABS vagy a brake assistant. A passzív biztonsági eszközök csoportjába tartoznak a légzsákrendszerek. Feladatuk a már bekövetkezett balesetek vezetőre és az utasokra gyakorolt hatásainak csökkentése, a halálos kimenetű balesetek elkerülése. A légzsákrendszernek a gépjárműben jelentős részét képezik azon szenzorok, amelyek detektálják az ütközés bekövetkeztét, és amelyeknek a jele alapján aktiválódnak a légzsákok.

Dolgozatom témája a légzsákszenzor analízis hatékonyságának növelése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.