Szenzorhálózatok alkalmazása az űrbányászatban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Huszák Árpád
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A vezeték nélküli szenzorhálózatok felhasználási területe az elmúlt évtizedekben rohamos mértékben növekedett. Az élet számos területen találkozhatunk velük, például az egészségügyben, a mezőgazdaságban, kommunikációs hálózatokban, és még sorolhatnánk. Ezért egy új elképzelés alapján felhasználhatnánk őket az űrkutatások során is, mivel földi körülmények között már számtalanszor bizonyították a hatékonyságukat. Egy távoli égitest felszínén korlátozottak az erőforrásaink, valamint a nagy távolság miatt nehézkesen kivitelezhető a távoli beavatkozás. A szenzorhálózatok esetében több ezer kisméretű, olcsó eszköz együttes működése miatt újfajta mérési eljárások valósíthatók meg.

Az űrbányászat első lépése a nyersanyagok felderítése, amelyben nagy segítségünkre lehetnek a szenzorhálózatok. Egy ilyen küldetés elindítása előtt gondoskodnunk kell arról, hogy a hálózat egyes elemei a legmegfelelőbb algoritmus alapján mozogjanak. Ehhez nyújthat kiváló alapot az úgynevezett raj intelligencia megoldások, melyekre kollektív viselkedés jellemző.

Dolgozatomban az egyik legelterjedtebb raj intelligencia egyikét vizsgálom, a Particle Swarm Optimization algoritmust. Egy ismeretlen bolygó térképét feltételezem, ahol a szenzorhálózat egyes elemeit elszórom, majd az algoritmus segítségével egy optimum keresési folyamatot valósítok meg. A megalkotott modell mellé készítettem egy szimulációs programot Matlab-ban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.