Szerelőlemezek méretcsökkentésének konstrukciós lehetőségei

OData támogatás
Konzulens:
Hajdu István
Elektronikai Technológia Tanszék

Napjainkban az elektronikus eszközök egyre összetettebbek, sok alkatrészt tartalmaznak, ezzel szemben a gyártóknak a piaci versenyképességük fenntartása szempontjából folyamatosan csökkenteniük kell a termékeik méretét. Az alkatrészek többnyire nyomtatott huzalozású szerelőlemezeken helyezkednek el. Ha a hordozókat miniatürizálni tudjuk, akkor a végtermék mérete is csökkenni fog.

A nyomtatott huzalozású szerelőlemezek méretcsökkentésére több technológiai megoldás is létezik. Már bevett szokás, hogy a réz vezető pályákat több rétegen, a hordozók belsejében helyezik el. Modernebb megoldást képviselnek a lemezbe integrált alkatrészek, leginkább rétegtechnológiával készülő passzív elemeket temetnek el. Másik megoldás lehet az alkatrészek miniatürizálása, így nagyobb alkatrészsűrűség érhető el. Mindkét említett módszer új problémákat állít a mérnökök elé, ezért újszerű megoldásokkal kell előállni.

Dolgozatomban behatóbban tanulmányoztam az eltemetett alkatrészek technológiáját és az ultra kicsi alkatrészek szerelhetőségét. A munkám során eltemetett polimer vastagréteg ellenállásokat tartalmazó szerelőlemezt terveztem és valósítottam meg. Megvizsgáltam az ellenállások jellemző tulajdonságait. A munkám másik részében a 01005 méretkódú alkatrészek szerelésének problémáit és optimalizálási lehetőségeit vizsgáltam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.