Szereplő leválasztása 3D szenzor által szolgáltatott pontfelhőböl csontváz modell felhasználásával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szécsi László
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az emberi mozgás mind pontosabb megfigyelése és leírása fontos lehet élettani, gyógyászati, sport vagy filmes akár más szórakoztató alkalmazási területeken is. A mozgásnak jó közelítő modellje az egyes végtagszegmensek elmozdulásának a leírása, vagyis a csontváz követése. Kamera rendszerekkel vagy ultrahangos jeladókkal, mozgásszenzorokkal az egyes végtag szegmensek követése kezelhető feladat. A felcsatolt eszközök, mintázattal kiegészített speciális ruházat azonban befolyásolja a természetes mozgást, ezért a marker nélküli csontvázkészítés napjainkban egy aktívan kutatott terület.

A 2D-s kép-szenzorok mellett a 3D (helyesebben 2,5D) érzékelők egyre olcsóbb és pontosabb gyártási technológiáknak köszönhetően háztartások számára is elérhetővé válnak. Lehetőségünk nyílik a körülöttünk lévő tér tételes vizsgálatára, akár összetett térbeli mozgó objektumok követésére és elemzésére, valamint a környezettel kapcsolatos interakciók pontosabb megfigyelésére. Az egyes objektumok elkülönítése a mélység információ alapján lényegesen egyszerűbb, mint a szokásos videók szín illetve textúra adatai alapján.

A szegmentáció eredményét egy konkrét gyakorlati feladat megoldására használtam föl.

Az egészséges élet megőrzéséhez fontos, hogy rendszeresen sportoljon az ember. Egy sportág otthoni kipróbálása vagy az edzéseken tanult gyakorlatsorozatok tökéletesebbé tétele kedvet adhat az embernek, hogy jobban elmerüljön a mozgás élvezetében. Ez természetesen nem helyettesítheti a profi edzők munkáját, mégis kedvet adhat egy adott sportág űzéséhez.

A diplomamunkámban áttekintettem a csontváz alapú összehasonlítást az otthoni edzésprogramok javításához. Az elkészült program leválasztja a szereplőt a háttérről, és elkészíti a csontvázat. A felvétel és a modell elmenthető, és visszanézhető, így összehasonlíthatjuk saját mozgásunkat az edző mozgásával, otthon, az edzések között.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.