Szerkesztő keretrendszer Petri-háló alapú modellekhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vörös András
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjainkban a modellezés és az elkészült modellek analízise egyre fontosabb szerephez jut a rendszertervezés során, és ennek köszönhetően nőtt az igény a modellező és analízis eszközök iránt. Az egyik gyakran használt és népszerű modellezési formalizmust a Petri-hálók és kiterjesztéseik alkotják, amelyek hatékony eszközöket biztosítanak elosztott, aszinkron, párhuzamos működésű, konkurens és/vagy sztochasztikus rendszerek modellezéséhez és analíziséhez.

Sokféle modellező keretrendszer létezik Petri-hálókhoz, ezek közt azonban ritka az olyan, amely a modellezés több aspektusát is képes lefedni. Szintén fontos kritérium egy modellező keretrendszerrel szemben a bővíthetőség, amelyet még kevesebb mai eszköz támogat. A korábbi megoldások hiányosságait felismerve szakdolgozatom célja ezért egy olyan szerkesztő keretrendszer létrehozása, amely rendelkezik a létező eszközök tipikus szolgáltatásaival és emellett könnyen bővíthető új Petri-háló alapú formalizmusokkal. Az elkészült rendszer részét képezi majd a tanszékünkön fejlesztett PetriDotNet (PDN) eszköz új kiadásának, ami Petri-hálók szerkesztését, szimulációját és analízisét teszi lehetővé.

Dolgozatomban egy olyan keretrendszert terveztem meg és implementáltam, amely Petri-háló alapú modellek könnyű és hatékony szerkesztését teszi lehetővé. Letisztult és funkciógazdag programozási felülete lehetőséget biztosít olyan komponensekkel való bővítésre, amelyek segítségével képes alkalmazkodni az újabb modell típusokhoz is. Továbbá elkészítettem egy komponens csomagot, amely egyszerű, színezetlen Petri-hálók szerkesztését teszi lehetővé.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.