Szerver gazdaságos üzemeltetésének modellezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Do Van Tien
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A kiszolgáló szerverek mindig is fontos részét képezték az információs és kommunikációs (ICT) rendszereknek. Az elmúlt évtizedekben a technológia robbanásszerű növekedését a Moore-törvény határozta meg. Ez alapján exponenciálisan növekedett mind az igények forgalma, mind az ezt kiszolgáló hardverek teljesítménye. Azonban az egyre emelkedő energiafogyasztás több kérdést is felvetett. Egyrészt megnőttek a szerverek üzemeltetési költségei, másrészt a számítógépek által termelt hő káros hatással van környezetünkre.

Egy számítógépben tipikusan a processzornak legmagasabb a fogyasztása. Ezért a gyártók olyan módszereket fejlesztettek ki, amelyekkel a CPU üzemi feszültségét és frekvenciáját kisebbre lehet állítani működés közben, ha például kevesebb az elvégzendő feladat. Ilyenek például az Intel által kidolgozott Ehanced Intel SpeedStep Technology (EIST) vagy az AMD Cool'n'Quiet technológiája.

Ebben a dolgozatban a fent említetthez hasonló működéseket tanulmányoztunk vakációs sorokkal, két szerveres környezetben. Először megnéztük, hogy mekkora egy M/M/2 sor fogyasztása, majd megvizsgáltuk ugyanezt a sort egyszerű vakációval és dolgozó vakációval. A dolgozó vakációs esetben pedig összehasonlítottuk a szinkron és az aszinkron váltások közti különbséget.

Azt kaptuk végeredményül, hogy alacsony forgalom esetén nagyon sokat tudunk javítani az energiafogyasztáson vakációkkal, valamint azt, hogy minél gyorsabb az állapotok közti átlépés, annál alacsonyabb az átlagos várakozás a sorban. A szinkron és az aszinkron dolgozó vakációk esetén azt láttuk, hogy az utóbbi egy kicsivel jobban teljesít, de a különbség elenyésző.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.