Szerver oldali képfeldolgozási keretrendszer fejlesztése Android platformra

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csorba Kristóf
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozatom célja egy olyan kliens-szerver architektúra létrehozása, amelyben a kliens egy univerzális eszköz a tanszéki, képfeldolgozással foglalkozó cv4sensorhub projekt alkalmazásai (és akár más, külső alkalmazások) számára, a szerver pedig egy, a cv4sensorhub projekthez hozzájáruló minta az univerzális klienssel való kommunikáció módjára, előnyeinek és funkcionalitásának demonstrálására, miközben egyben egy önállóan használható komponens egy komplex képfeldolgozási feladatra.

A kliens egy Android platformra készült, RESTful mintát követő végponttal kommunikáló alkalmazás. Képes az Android rendszer beépített kameraalkalmazását meghívni, és azzal képet készíteni. Ezután képes HTTP-kérésként elküldeni a felhasználó által választott fájlnévvel az általa készített képet, illetve a fájlrendszerből kiválasztott képet szintén. A kép MIME Multipart üzenet formátumban kerül elküldésre, a válasz pedig JSON adatstruktúrában jön, és ez kerül megjelenítésre megfelelő mértékű feldolgozás után.

A szerver feladata két kép hasonlóságának vizsgálata egy előre megadott mértékben, a célnak megfelelő szempontok szerint. Ennek megfelelően MSER foltfelismerő technológiát használó képfeldolgozási műveletet hajt végre, majd a művelet alapján leírókat készít, és tárolja azokat. Egy új beolvasásnál a frissen készült leírót összehasonlítja a már eltároltakkal, majd megfelelő paraméterek alapján megvizsgálja a köztük lévő hasonlóságot. A kérésre válaszként visszaküldi a hasonlónak vélt beolvasásokhoz tartozó fájlneveket, illetve az új beolvasás foltjainak polárkoordinátáit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.