Szerver oldali programnyelvek vizsgálata objektív és szubjektív szempontrendszer felállításával egy web alkalmazáson keresztül

OData támogatás
Konzulens:
Pálfy Miklós Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Az informatikai munkaerő piacon az egyik legkeresettebb munkakör a szerver oldali alkalmazásfejlesztő. A programozási nyelvek közötti választás a saját ideológiájuk szerint alakul ki. A legnépszerűbb nyelvek közé tartoznak a Java, C# és a napjainkban egyre nagyobb teret nyerő Node.js. Felvetődik a kérdés, hogy melyikben érdemes elmélyülni, mi alapján válasszunk?

Ezt a három nyelven, egy projekt megvalósításán keresztül tudjuk jobban megvizsgálni. A diplomatervezés során a feladatom egy alkalmazás megvalósítása. Az alkalmazás célja, hogy a felhasználók bejelentkezés után egy weboldalon meghirdetett eseményekre jelentkezhetnek bizonyos határideig. A határidő lejártakor szétsorsolja a felhasználókat nemük szerint arányosan bizonyos helyszínekhez, ahol új embereket ismerhetnek meg.

A dolgozat elkezdésekor felkutattam azokat a technológiákat, amelyek jól támogatják a projekt megvalósítását. Elkészítettem a projekt funkcionális specifikációját, illetve a műszaki tervét. Felállítottam egy szubjektív, illetve objektív szempontrendszert, amik alapján a három nyelven megírt alkalmazást összehasonlítom.

A projekt megvalósítását kiegészítettem közösségi oldalas bejelentkezéssel, hogy az ott meglévő felhasználó adataira építve egy ajánló algoritmus a hasonló embereket ugyanazon helyszínhez rendelhesse.

A fejlesztés befejeztével elvégeztem az összehasonlítást. A szubjektív összehasonlításban kitekintettem az egyes technológiák használata során általam tapasztalt problémákra, illetve igyekeztem kiemelni az egyes technológiák előnyeit is, továbbá vázoltam az egyes nyelveken a megvalósítási időt.

Az objektív összehasonlítást az alábbi mérhető szempontok alapján végeztem el, mint az alkalmazások futtatása során használt processzorhasználat, válaszidő, memóriahasználat, illetve válaszidő. Ezek után kutatásba kezdtem, hogy mekkora a kereslet-kínálat az egyes nyelvek fejlesztőire.

Az összehasonlítás és a saját tapasztalataim alapján végül javaslatot teszek, hogy jelen projektet mindent összevetve melyik nyelven célszerű megvalósítani.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.