Szerveralkalmazás fejlesztése Big Data környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elmúlt 1-2 évtizedben az infokommunikációs cégek nagy felhasználószámainak következtében rengeteg adatot halmoztak fel, és ennek mennyisége folyamatosan növekszik. Az Internet of Things (IoT) technológiák terjedésével a hétköznapi tárgyaink is hálózatba kapcsolódnak, „okossá” válnak, és amellett, hogy vezérlésük így akár a világ másik pontjáról is lehetséges, nagy számukból eredően ezek az eszközök is hatalmas mennyiségű adatot képesek generálni. „Az adat az új olaj” – olvasható sok helyen, és ez nagyon jól mutatja, hogy milyen nagy hatással lehet az adat az üzleti döntések befolyásolására. Az a cég jut versenyelőnyhöz, amely több adattal rendelkezik, és jobban tudja értelmezni, elemezni, végül pedig hasznosítani a benne rejlő lehetőségeket.

Jelen diplomaterv célja egy olyan rendszer tervezésének és elkészítésének bemutatása, amely a hálózatba kapcsolt, „okos” fogyasztásmérő órákból származó adatokat tárolja el, és teszi az illetékesek számára elérhetővé. A feladat követelményeiből eredően ez olyan nagy mennyiségű adatot jelent, amely big data specifikus technológiák használatát igényli. A felhasználók az adatokat egy webalkalmazáson keresztül érhetik el. Az ezt kiszolgáló szerveroldali alkalmazások fejlesztése volt a feladatom.

Az elkészített rendszer több modulból áll, az adattároláshoz és feldolgozáshoz a nyílt forráskódú Apache Hadoop projekt különböző elemei kerültek felhasználásra, a kiszolgálást pedig a Java alapú Spring keretrendszer komponensei biztosítják. Dolgozatomban ismertetem a felhasznált technológiákat, a rendszer architektúráját, a modulok közötti kommunikációt. Bemutatom a tervezés és fejlesztés során általam végzett munkát, valamint a szoftver tesztelésének megvalósítását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.