Szerverlétesítési folyamatok automatizálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gulyás András
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A felhő-alapú számítástechnika (Cloud computing) megjelenésével az eddiginél is hangsúlyozottabb szerepet kapnak az adatközpontok üzemeltetését támogató módszertanok, és eszközök, különös tekintettel az automatizálást támogató eszközökre.

A diplomaterv keretében bemutatom az életciklus menedzsmenttel kapcsolatos ITIL folyamatokat, a számítási felhő jelenleg használt szolgáltatási modelljét, majd ennek alapján kidolgozásra kerül egy ITIL ajánlások szerinti szerverlétesítési folyamat, mely a létesítési igény felmerülésétől az üzembe állításig lefedi egy szerver életciklusát. A megvalósított folyamat egy adatközpont oldaláról közelíti meg a felvetült problémát, erre igyekszik hatékony megoldást találni. A cél ebben az esetben a minél nagyobb mértékű automatizmus kialakítása, ami a rutinszerű elemi lépéseket pontosan definiált automatikus lépésekké alakítja át. Pozitív hatása hosszú távon pénzügyi vonatkozásban is megmutatkozik, a gyorsabb és hatékonyabb munkavégzés miatt.

A HP Operations Orchestration folyamatautomatizálási szoftver segítségével, egy HP Service Manager rendszerből származó változáskérelemből kiindulva implementálom egy szerver létesítési folyamatának hálózatkonfigurációs fázisait (pl. szerver szerepkör alapján történő hálózati helyének meghatározása, IP cím, DNS konfiguráció generálása és letöltése a szerverre). A megvalósított folyamat teljes mértékben dokumentált, lépései egyértelműek, igény esetén rugalmasan testre szabható. A hálózat menedzselésére az Alcatel Vital QIP szoftvert használom, ez az eszköz alkalmas parancssoros interfészén keresztül utasítások végrehajtására egy távoli gépről, amely kimeneteit felhasználva a kívánt konfiguráció előállítható.

A folyamat megtervezése után az implementációs fázisban részletesen ismertetem a megvalósítás menetét, a konfigurálás lépéseit, majd az véglegesített rendszerek tesztelési eredményeit. Az utolsó szakaszban a továbbfejlesztés lehetőségeit ismertetem, és következtetéseket vonok le a megoldott feladattal kapcsolatban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.