Szerver-menedzsmentkártya működtető szoftvere

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Már régóta elérhetők PC-k és szerverek esetében alacsony szintű menedzsment megoldások, amely lehetővé teszik a gépek elérését, például tápfeszültség ki- és bekapcsolása, RESET, stb. Komolyabb számítógépeknél ez már beépített funkció is lehet, amelyik pedig ezt a lehetőséget nem nyújtja a felhasználónak, az menedzsmentkártyával egészíthető ki ennek érdekében. Azonban bármelyik ilyen megoldást is választjuk, a számítógépek távolról történő alacsony szintű eléréséhez szükséges eszköz ára olyan magas, hogy annak alkalmazását jól meg kell fontolni. Éppen ezért a hétköznapi életben ezek használata nem is elterjedt.

Ezek alapján dolgozatom témájául egy olyan számítógépek távolról történő elérést lehetővé tevő menedzsmentkártya tervezését választottam, amely kimondottan egyszerű és olcsó megoldást kínálna hagyományos Linux alapú PC-k és beágyazott rendszerek web böngészős felhasználói felületen történő elérésére, vezérlésére és ellenőrzésére. A menedzsmentkártyával szemben támasztott legfőbb követelmények, hogy megbízhatóan ellássa az alapvető funkciókat és a lehető legegyszerűbben, a lehető legkisebb méretben kivitelezhető legyen. Ennek a kártyának az alacsonyszintű menedzsment ellátása a legfőbb feladata, melyet akkor is el kell tudnia látni, ha a menedzselt PC kikapcsolt állapotban van.

Korábbi félévekben elkészítettem a menedzsmentkártya specifikációját, rendszertervét, áramkörtervét és nyomtatott áramkörtervét. A legyártott áramkörbe beültettem az alkatrészeket és elvégeztem a részáramkörök helyes működését igazoló teszteket. Ebben a félévben, a diplomaterv keretei között, elkészítettem a menedzsmentkártya működtetéséhez szükséges beágyazott szoftver specifikációját, implementációját és teszteltem az eszköz működését. A feladat komplexitása miatt a mikrokontrolleren futó kódot beágyazott operációs rendszeres környezetben valósítottam meg és általánosságban is elmondható, hogy törekedtem külső szoftverkomponensek felhasználására. A félév során megismerkedtem a HTML nyelv alapjaival és elkészítettem a menedzsmentkártya vezérléséhez szükséges webes felhasználói kezelőfelületet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.