Szerverszoba felügyeleti hardver tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Kardos Gergely
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az internet által nyújtott szolgáltatások teljesen hétköznapjaink részévé váltak. Ebből kifolyólag nagyon fontossá vált az internetes szolgáltatást biztosító szerverek felügyelete, ezzel elősegítve az esetlegesen fellépő üzemzavarok elkerülését.

Jelen diplomaterv célja egy olyan szerverszoba felügyeleti eszköz megtervezésének és elkészítésének bemutatása, mely alkalmas egy szerverszoba fontosabb jellemzőinek figyelésére. Ezen jellemzők a hőmérséklet, páratartalom, illetve az elektromos betáplálás megléte. A készülő rendszer rendelkezik egy központi egységgel, valamint több szenzor modullal, melyek rádiófrekvenciás csatornán közvetítik a mért adataikat a központi hardver felé. Vészhelyzet esetén az eszköznek lehetőséget kell biztosítania SMS formájában történő riasztásra. A megtervezendő eszköz alapját egy beágyazott Linux alapú kártya szolgáltatja. A készüléknek rendelkeznie kell saját akkumulátorral, melynek segítségével hálózatkimaradás esetén minimum 12 órán át működőképes marad. A megvalósítandó rendszer részét képzi egy PC valamint egy Android oldali kliens, melyek segítségével lekérdezhetők a felügyelt adatok, illetve elvégezhetőek a felügyelt helységhez és a hálózathoz kapcsolódó alapvető beavatkozások.

A dolgozat bemutatja a rendszert képező hardver tervezésének lépéseit, az egyes komponensek felélesztését, valamint a rendszer működését biztosító szoftverek implementációját és használatát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.