Szerves önszerveződő rendszeren alapuló arzénérzékelő fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bonyár Attila
Elektronikai Technológia Tanszék

A talajvíz és az ivóvíz hálózat nehézfém-ion szennyezettsége, a szennyezők detektálása és a víz tisztítása komoly feladatot jelent mind a fejlődő, mint a fejlett országokban. Az előforduló szennyező ionok (pl. arzén) detektálására terepen is bevethető tesztkészletek sokszor bonyolultak, így a fejlődő országok képzetlen lakossága által nehezen vagy egyáltalán nem használhatóak. Nagy szükség lenne tehát egyszerűen kezelhető, elektronikus elven működő, hordozható nehézfém-ion érzékelőkre.

A felületi plazmon rezonanciás képalkotás (SPRi) egy sokoldalú és rendkívül érzékeny optikai elvű érzékelési eljárás, amely megfelelő receptorok alkalmazásával lehetőséget teremthet több fémion egy lépésben történő párhuzamos detektálására is az ivóvízben. Diplomamunkám részeként szakirodalomkutatást végeztem azzal a céllal, hogy a BME-ETT SPRi berendezésével alkalmazható receptorréteget találjak arzén ion szelektív érzékelésre. A kritériumoknak megfelelő, specifikációk alapján kiválasztott, ditiotreitol (DTT) alapú önszerveződő receptorrendszert ezután elektrokémiai és SPRi vizsgálatokkal minősítettem.

Bár az arzén bekötődését a receptorba limitált számú esetben sikerült kimutatni, reprodukálható kvantitatív eredményeket nem sikerült elérni a választott receptorréteggel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.