Szervo hajtások áramvektor szabályozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Veszprémi Károly
Villamos Energetika Tanszék

A villamos gépek mára az életünk részévé váltak, lehetetlen elképzelni a minden napjainkat nélkülük. Ez annak köszönhető, hogy hihetetlen mértékű fejlődésen esett keresztül az elektronika az utóbbi évtizedekben.

Dolgozatomban egy állandó mágneses szinkron és egy rövidrezárt forgórészű aszinkron gép áramvektor szabályozását modellezem, és szimulálom a működésüket. A szimulációkat Matlab Simulinkben végeztem.

Az első fejezetben egy bevezetés található arról, hogy miért is olyan fontosak a villa-mos gépek a mai ember életében.

A második fejezetben bemutatom egy általános szabályozott villamos hajtás felépítését. Áttekintem a villamos hajtás főbb alkotó elemeit, és bemutatom a modellben megvalósított másuk működését.

A harmadik fejezetben egy állandó mágneses szinkron gép különböző áramvektor szabályozásait vizsgálom. A vizsgált szabályozások: háromfázisú impulzusszélesség modulátoros szabályozás (PI szabályozók a, b, c koordináta rendszerben), térvektoros ISZM vezérlős szabályozás (PI szabályozók d, q koordináta rendszerben), hiszterézises szabályozás.

A negyedik fejezetben egy rövidrezárt forgórészű aszinkron gép különböző áramvektor szabályozásait vizsgálom. A vizsgált szabályozások: háromfázisú impulzusszélesség modulátoros szabályozás (PI szabályozók d, q koordináta rendszerben), térvektoros ISZM vezérlős szabályozás (PI szabályozók a, b, c koordináta rendszerben), hiszterézises szabályozás.

Az ötödik fejezetben bemutatom, hogy mi a feladata egy általános hálózati áramirányítónak, illetve milyen részekből épülhet fel.

A hatodik fejezetben azt vizsgálom, hogyan működik a hálózatoldali áramirányító és a gépoldali áramirányító összekapcsolva közös egyenkörrel. A táplált villamos gép rövidrezárt forgórészű aszinkron gép. Mindkét áramirányítónál hiszterézises áramvektor szabályozás található.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.