Szervóhajtások szabályozóinak beállítása

OData támogatás
Konzulens:
Janka Sándor
Villamos Energetika Tanszék

A kitűzött feladatom a szervóhajtások szabályozási technikáinak ismertetése, a szabályozók beállítása a gyártók által a szervóhajtáshoz mellékelt setup programon, illetve a beállított paraméterek helyességének igazolása számításokkal.

A szabályozási hurkokat a komplex frekvenciatartományban méreteztem, mert a fizikai viselkedést itt jól lehet látni. A szabályozók beállításához a szükséges számításokat elvégeztem, majd összevetettem a mérésnél kapott függvényeket a számítottakkal. A számításoknál az általában szokásos egyszerűsítésekkel éltem. A számításokhoz a MATLAB programot, a mérésekhez az AMC hajtását használtam.

Az első pontban a szervomotorok tulajdonságairól írok, majd a második fejezetben a hengeres forgórészű állandó mágneses szinkrongép térvektoros egyenleteit ismertetem. A harmadik pontban a kiválasztott szinkrongép felépítését, működését, paramétereit taglalom. A negyedik egységben a pozíció-jeladó működésébe nyújtok betekintést. Az ötödik fejezetben a szervóhajtás blokkvázlatát mutatom be. A hatodik pontban a PWM valamint az SVM modulációt ismertetem röviden. A hetedik és nyolcadik egységben a forgó-koordinátarendszerbeli áramszabályozás elvét és a szinkrongép feszültségegyenleteit írom le. Az elméleti áttekintés után a kilencedik, a tizedik és a tizenegyedik pontban az áram-, a sebesség- illetve a pozícióhurok szabályozóinak mérését, illetve a beállított paraméterek helyességét igazoló számításokat ismertetem. A tizenkettedik fejezetben rövid összefoglalást adok.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.