Szervomotor vezérlő CNC gépekhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dülk Ivor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szakdolgozat célja az volt, hogy létrehozzak egy olyan prototípust mellyel megfelelő tapasztalatot szerezhetek egy fejlettebb verzió elkészítéséhez, valamint a saját CNC gépemben is felhasználhatom.

A tervezett rendszer az enkóderben, illetve annak kezelésében különbözne a jelenlegi megoldásoktól. A CNC gépeknél elterjedt ABI protokolt használó enkóderek helyett egy AMS által gyártott mágneses enkódert használ a rendszer, mely SPI protokollon keresztül kommunikál a központi vezérlővel, mely így a mért motoráram és pozíció, illetve a számítógép felől érkező elérendő pozíció alapján szabályozza a motor és a tengely által alkotott rendszert.

Az eredmény egy olyan NYÁK lett, mely a motoráramot, tápfeszültséget illeszti a választott fejlesztő kártya AD konvertereihez, illetve tartalmaz egy H hidat is, melyet a kártya képes vezérelni, valamint kivezeti a kártyáról az SPI buszt egy külső csatlakozóra. Ezen kívül elkészült a szabályozás egy kezdetleges verziója, mely a PC felől soros porton érkező pozíció alapján egy PID szabályozóval vezérli a motort, valamint az AD konverterek illetve timerek kezelése is kész.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.