Szigetüzemre is képes napelemes HMKE rendszer hálózati kapcsolódási feltételeinek vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Prikler László
Villamos Energetika Tanszék

A háztartási méretű napelemes kiserőművek terjedésével az invertergyártó vállalatok újabb és újabb funkcióval bővítik készülékeik tudását a nagyobb piaci részesedés reményében. Ezek az újabb funkciók új dimenziókat nyitnak a decentralizált energiatermelés területén. Napjainkban bárki számára hozzáférhetők olyan napelemes rendszerekhez gyártott készülékcsomagok, amelyekkel megvalósítható a napelemek által termelt energia háztartáson belüli elfogyasztásának maximalizálása, a háztartás szünetmentes energiaellátása, vagy a programozott/vezérelt közcélú hálózatba való energiabetáplálás.

A General Electric Hungary Kft. egy K+F projekt keretében szeretne megvalósítani egy intelligens világítási rendszert, amely egy akkumulátoros energiatárolóval kiegészített napelemes rendszer segítségével képes a világítótestek energiaigényének kielégítésére, akár egy esetleges hálózati kiesés esetén is. És mivel a tervezésnek köszönhetően éves szinten több energia termelődik, mint amit a világítási rendszer képes elfogyasztani, lehetőség nyílik a különböző hálózatba táplálási stratégiák vizsgálatára is.

Diplomatervemben bemutatom a kísérleti projektben megvalósuló, szigetüzemben is működni képes napelemes rendszer működését, körbejárom hálózati csatlakozásának kérdéskörét, lehetséges szerepét a közcélú villamosenergia-elosztó hálózaton. Továbbá tárgyalom a szigetüzemi működés műszaki követelményeit, s hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni az akkumulátor kiválasztása során. Végül laboratóriumi mérések eredményeit ismertetve vizsgálom, alkalmas lehet-e egy ilyen rendszer a közcélú villamosenergia-hálózaton való üzemelésre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.