Szimulátor készítése elosztott algoritmusok vizsgálatához

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Juhász Sándor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban az elosztott rendszerek és az azokat működtető elosztott algoritmusok mind szélesebb körben történő elterjedése figyelhető meg az informatika világában. Ezen algoritmusok tervezése és hangolása különleges ismereteket és szakértelmet kíván. Sokszor jelentkező probléma az elosztott algoritmusok fejlesztése során, hogy a rengeteg paraméter együttes hatását nem lehet pontosan megjósolni. Ilyenkor a rendszer tényleges viselkedését csak annak megvalósítása és kipróbálása után lehetséges megismerni, pedig az esetleges hibák észlelése és javítása sokkal hatékonyabban elvégezhető lenne tervezési időben.

A szakdolgozatom első részében az elosztott algoritmusok, azon belül is az elosztott objektumkezelő algoritmusok bemutatásával foglalkozom. Az általános jellemzésükön túl, megvizsgálom az ezen algoritmusok tervezésekor felmerülő leggyakoribb problémákat, azok összefüggését és megoldási lehetőségeit is.

Elosztott algoritmusok fejlesztésekor komoly nehézséget jelenthet, ha a tervezett rendszer viselkedése csak annak tényleges kipróbálásakor figyelhető meg. Ennek kiküszöbölésére a dolgozat második felében bemutatom egy ilyen algoritmusok vizsgálatára alkalmas szimulációs környezet megtervezését és megvalósítását. Az elkészült szimulátor alkalmas arra, hogy egy tetszőleges algoritmus kommunikációs viszonyait, illetve memóriaelérési mintáit kevés munka ráfordításával, a tényleges rendszer megvalósítása nélkül tanulmányozhassuk.

A szimulációs program működésének helyességét empirikus tesztekkel bizonyítom, majd a dolgozat első részében ismertetett objektumelérési algoritmus több változatának mérését is elvégzem és bemutatom vele.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.