Szimulátor készítése helyfüggő szolgáltatások teszteléséhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szatmári Zoltán
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az okostelefonok elterjedésével egyre nőtt a helyfüggő szolgáltatások iránti igény, alapkövetelménnyé vált valamilyen helymeghatározó eszköz beépítése a készülékekbe. Ezáltal a fejlesztők is nagyobb teret kaptak, a támogatott eszközök elterjedésének köszönhetően rengeteg LBS alapú alkalmazás található meg a piacon.

Az önálló laboratóriumi témám keretében megismerkedtem egy külsős cég által fejlesztett helymeghatározó szolgáltatással, és lehetőséget kaptam a rendszer használatára. Az IneTrack alkalmazás alapvető funkciója egy webes kezelőfelülettel rendelkező, Google Maps alapú GPS koordináta megjelenítő. A feladataim közé tartozott egy szimulátor megalkotása, amely a szolgáltatást használja. Ehhez szükséges volt megértenem a rendszer működését, a protokoll (Simple Client Protocol) szerkezetét, felépítenem a megfelelő kapcsolatot és a helyes üzenetet.

A szakdolgozatom alapvető célja a szimulátor továbbfejlesztése annak tekintetében, hogy ezt az útvonalbejárást minél realisztikusabban tudja ábrázolni, felhasználva valamilyen útvonaltervező algoritmust. Elsőrendű követelmény biztosítani a haladó objektum úttartását, reális sebesség, tengerszint feletti magasság, haladási irány és pozíciók függvényében. A különböző paraméterek eltérő változtatásával lehetőséget kapunk egy valós idejű, közel valós pályán történő útvonalbejárás meghatározására. A szimulátor segítségével egy jól működő teszt-környezetet tudunk biztosítani valós idejű mozgások modellezésére, a különböző események injektálásával (pl. motor leáll) pedig a valós rendszer optimalizálását és hibajavító algoritmusát fejleszthetjük.

A technológiai hátteret a Google Maps API biztosítja. Két pozíció közötti útvonaltervezéshez a Web Service alapú Google Maps Direction algoritmusát használom. A szolgáltatás hívásának hatására egy JSON objektummal tér vissza, amelyet feldolgozva és az üzenetet dekódolva kiolvashatom az adott útvonal jellemzőit. Az objektum realisztikus mozgásának érdekében, a megfelelő paraméterek számításával további, az életben is előforduló, valós események integrálhatóak.

A szakdolgozatom során több jelentős technológiával megismerkedtem, számtalan további lehetőség rejlik a témában, további útvonaltervező algoritmusok tesztelésének lehetősége, mozgási modell finomítása, különböző szabályozási rendszerek implementálása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.