Szimulátor környezet építése kormányműhöz

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az autóipar a világ egyik legfontosabb gazdasági ágazata jelenleg, mely rendkívül gyor-san növekszik és fejlődik. A fejlődés része egyfelől a károsanyag-kibocsátás és üzem-anyag-fogyasztás csökkentése, másfelől a biztonság és komfort növekedése. Minden felsorolt témakörhöz szorosan kapcsolódik az elektronikus szervokormány, melyre egyre több feladat hárul az idő előrehaladtával, és a feladatok száma az egyre önállóbb autók megjelenésével a későbbiekben is növekedni fog.

Bár az autóvezetés hétköznapi tevékenység, valószínűleg a kormány mögé ülve nem is gondolunk bele, hogy a kormánymű esetleges meghibásodása milyen komoly kárt okoz-hat. Mivel teljes mértékben biztonságkritikus rendszerről van szó, nem csak sokszor szabványban rögzített konstrukciós alapelvek vonatkoznak a szervokormányra, hanem a szisztematikus tesztelés is alapvető elvárás.

A dolgozatom egy olyan szimulátor rendszer megépítéséről szól, mely a tesztelési fo-lyamatot nem csak lehetővé, de egyben szórakoztatóvá is teszi egy virtuális, teljesen biztonságos környezetben. Mivel az általam felhasznált rendszer egy aktív projekt a Ro-bert Bosch Kft.-nél, ezért bizonyos részletekbe nem mehetek bele, de bemutatom, ho-gyan kapcsolhatunk össze egy valódi kormányrendszert egy számítógéppel, és hogyan lehetséges a tesztelés egy számítógépes játék segítségével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.