Színdiszkrimináciő mérése szélessávú mintákon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ábrahám György István
Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék

A színekkel kapcsolatos élményeink mindenkit befolyásolnak, már kis gyermekkorunktól kezdve egész életünkön át, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen színlátással rendelkezünk.

A színlátás jellemzésére két lehetőség van: az egyik a színidentifikáció, azaz a színingerek megfelelő azonosítása, és a színdiszkriminációs képesség, amely meghatározza, hogy egy adott szín árnyalatain belül, mekkora az a legkisebb látható különbség, amit még éppen képes észlelni az egyén.

Először a színlátással kapcsolatos elméleti ismerteket foglaltam össze. Majd a színdiszkrimináció mérésére alkalmas Cambridge Colour Test működési mechanizmusát ismertettem, ami ilyen jellegű vizsgálatokban nemzetközileg elismert. Az Egyetem MOGI tanszékén található egy Cambridge Colour Test, így a mérések során én is ezt a műszert használtam. Kidolgoztam egy különböző telítettségi pontokon alapuló eljárást színtévesztő egyének mérésére, amit később a Cambridge programon teszteltem.

Ép-színlátó és színtévesztő személyek segítségével méréseket végeztem. Az eredményeket minden csoportra külön vizsgáltam. Először az ép-színlátók méréseit elemeztem, és a kapott eredményeket összehasonlítottam a nemzetközi kutatásokéval. Színtévesztők esetében először a korrekciós szűrő nélkül, majd a korrekciós szűrők alkalmazásával kapott eredményeket ismertettem. Megállapítottam a színtévesztők körében alkalmazott különböző típusú színszűrős lencsék színdiszkriminációs képességre való hatását.

Végül egy foglalkozás-egészségügyi célú táblázatot készítettem, amelynek célja javaslatot tenni, hogy az egyes szakmák esetében, ahol eddig kizáró ok volt a színtévesztés, a megfelelő korrekciós szűrő birtokában engedélyezhető-e a foglalkoztatás.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.