Szinguláris érték alapú állóképtömörítő eljárás megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Imre Dr.
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A diplomaterv témája egy olyan képtömörítő eljárás megvalósítása és vizsgálata, mely egy, e téren eddig nem széleskörűen elterjedt matematikai eljáráson alapul.

A szinguláris értékek szerinti felbontás előnye, hogy segítségével egy adott képblokknak egy optimális becslése állítható elő. A módszer hatékonysága természetesen nagyban függ az adott blokk méretétől és tartalmától, így az eljárás első lépése, a blokkokra bontás adaptív, azaz képtartalom-függő. A kép részletgazdag, véletlenszerű részein kisebb, míg a homogén vagy jellegzetes struktúrájú területeken nagyobb blokkméret a hatékony.

A blokkokon elvégzett felbontás során kapott szinguláris vektorokat ezek után tovább kódolhatjuk: a következő lépésben egy lineáris transzformáció segítségével az adatsebesség (csekély minőségromlás mellett) nagymértékben tovább csökkenthető.

A dolgozat bemutatja az eljárás során használt matematikai módszereket, részletesen tárgyalja az eljárás lépéseit és a teszteléshez írt MATLAB programot a hozzá tartozó felhasználói felülettel, valamint ismerteti az eljárással kapott eredményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.