Színpadtechnikai vezérlés bővítése Windows/XP operációs rendszer alatt futó programmal

OData támogatás
Konzulens:
Izsó Tamás
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Nincs olyan formája a művészeteknek, amelyben ne emlegetnénk fel az ókori görögöket. A színház, színjátszás ágazata sem kivétel ez alól, már akkoriban is szerves részét képezte az emberek kulturális életének. Megannyi kort átvészelt és még a mai, rohanó világban sem halványult el a színházba járás szokása. Erre az egyik legjobb példa, hogy a Budapesti Műszaki Egyetemnek már több, mint ötven éve van saját színháza.

Szakdolgozatom témája egy másik budapesti színházhoz kapcsolódik, amelynek fejlesztése során több új funkcióval is tervezik bővíteni a színpadtechnikát. Ennek keretében a színpadgépészek rendelkezésére álló kezelőfelületeket is fel akarják újítani. Egyik részét képezi egy számítógépen futó alkalmazás, melyet több, különböző helyen is használhatnak a kezelők, többek között egy új, vezérlésbe integrált PC-n is. Egy lehetséges megoldásként én is készítettem egy Windows operációs rendszeren futó változatot, ennek a programnak a fejlesztését és működését mutatom be.

Elsőként megismerkedtem a meglévő, PLC alapú rendszerrel, milyen lehetőségekkel és korlátokkal bírt, hogyan lehetett bővíteni azt. A megírandó program kulcsfontosságú elemeit először kis, önálló alkalmazásokként implementáltam, hogy tesztelni tudjuk helyes működésüket a rendszerrel. Az eredményeket figyelembe véve elkészítettem a végleges, grafikus felületű alkalmazást és kipróbáltam a valós eszközökkel is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.