Szintetizálható tesztkörnyezet fejlesztése futásidőben újrakonfigurálható processzoros rendszerek gyorsítóáramköreihez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Horváth Péter
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A digitális áramkörök technológiai fejlődésének köszönhetően mára elérhetővé vált az, hogy egy FPGA chip-en ne csak a konfigurálható logika kapjon helyet, hanem egy nagy teljesítményű, általános célú beágyazott mikroprocesszoros alrendszer is. Ez előnyös, hiszen eddig, ha valaki egy FPGA-ra egy processzoros rendszert szeretett volna, akkor kénytelen volt azt a konfigurálható erőforrásokból megvalósítani. Viszont ezek fel szokták emészteni az elérhető erőforrások nagy részét, így egyéb célokra gyakran már nem maradt elegendő logikai elem. Persze, az előbbiek jobbára csak a kis és közepes teljesítményű FPGA-kat érintették.

Az ilyenfajta eszközöket elnevezték SoC-FPGA-knak, hiszen a szilíciumon elérhetővé vált egy önmagában is működőképes rendszer, valamint a szokásos konfigurálható logika is. Ez a felosztás így viszont jó alapot ad az újrakonfigurálható processzoros rendszereknek. Méghozzá azért, mert egy ilyen rendszer pont egy általános processzorból és a hozzá csatlakozó újrakonfigurálható hardverből áll, amit szoktak gyorsítóáramkörnek is nevezni. Továbbá a hardver konfigurációjáról az általános célú processzor gondoskodik.

A Diplomatervezés során egy szintetizálható tesztkörnyezetet készítettem, amely tesztelés céljából hozzáilleszthető egy tetszőleges, SoC-FPGA-ra szánt, gyorsítóáramkörhöz. Az így kapott keretrendszer alkalmazhatóságát egy demonstrációs célokat szolgáló áramkör segítségével mutatom be.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.