Szintetizátor- és effektmodulok megvalósítása LV2 környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Rucz Péter
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A technológia fejlődésének és a digitális audiotartalmak terjedésének köszönhetően sokakban merül fel igény az ilyen tartalom előállítására, szerkesztésére. Ezekre az egyik legalkalmasabb szoftverek csoportja a Digital Audio Workstion (röviden DAW) programok. Nagyon sok kereskedelmi szoftver létezik, ugyanakkor léteznek ingyenes, nyílt alternatívák is. Sokak számára az utóbbi szimpatikusabb lehet, akár az ingyenessége, akár a velejáró szabadság miatt.

Ezek a programok azonban nem lennének teljesek az általuk betölthető pluginok nélkül, amelyekkel a DAW szoftvercsomagok képességei igazán kihasználhatóak. Egyik ilyen nyílt plugin formátum az LV2, amely az LADSPA-nak utódja. A keretrendszer gyakorlatilag bármilyen plugin megvalósítását lehetővé teszi a bővíthetősége miatt.

Szakdolgozatom elején a Linux audio környezetet mutatom be. Ezt követően az LV2 alapjait ismertetem, végezetül három általam elkészített pluginon keresztül bemutatom, hogyan lehet LV2 keretrendszerben hangszer-, illetve effektmodult készíteni, továbbá milyen lehetőség van egy modul grafikus felületének megírására.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.