Színuszos gerjesztőjellel tesztelt analóg-digitális konverterek válaszjelének feldolgozása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kollár István
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az analóg-digitális átalakítók tesztelése fontos ipari feladat. A tesztelés során derül ki, hogy az áramkör teljesíti-e a specifikációt. Ennek betartása fontos a gyártónak, hiszen nem érdeke rosszul működő terméket értékesíteni, illetve fontos a vevőnek, hiszen hibás konverter használata az egész további áramkör működését tönkreteheti.

A konvertert leíró jellemzőket, a főbb vizsgálati módszereket az IEEE 1241-2010 szabvány tartalmazza. Az egyik legfontosabb mérési módszer a szinusz-illesztésen alapul: megfelelő tisztaságú szinuszjelet adunk a konverter bemenetére, majd az átalakító kimenetén kapott jelsorozatra a legkisebb négyzetek módszerét felhasználva szinuszjelet illesztünk, az A/D hibáit a kimenet és az illesztett szinusz különbségéből származtatjuk. Az illesztés pontossága tehát meghatározza, hogy mennyire tudjuk pontosan becsülni a hibákat.

A becsléselmélet szerint bizonyos kézenfekvő megfontolásokat téve és a kvantálási szinteket ismerve lehetséges a legkisebb négyzetesnél aszimptotikusan pontosabb becslést tenni: ez az eljárás a maximum likelihood módszer. A félév során implementáltam a maximum likelihood metódust, majd szimulációval megvizsgáltam, hogy valóban felülmúlja-e a szabványban definiált eljárást.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.