Szivattyúk energetikai optimalizálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Halász Sándor
Villamos Energetika Tanszék

A Föld villamos energia fogyasztásának kb. 25 %-át teszik ki a szivattyúk. Ez az arány a víziközmű szolgáltató cégeknél kb. 70-80 %. A szivattyúk az ipar legnagyobb energiafogyasztói. Energiafogyasztásuk nagymértékben csökkenthető, ha a szivattyúk munkapontját optimálisan választjuk meg, ehhez azonban szabályozott hajtást kell beépíteni. A legújabb irányzat a szivattyúk vezérlésében a frekvenciaváltók használata, amelyekkel a hajtások hatásfoka jelentősen javítható.

A szivattyúknak két legfőbb alkalmazási területe az ivóvíz, ipari víz szolgáltatás és a szennyvízelvezetés. A két területen különböző szivattyúkra, különböző vezérlésekre van szükség. A dolgozatomban bemutatom az ivóvíz- és a szennyvízszivattyúk felépítését, vezérlésük módjait, kiemelve a legmodernebb frekvenciaváltós vezérléseket.

Az egész szivattyúzási rendszer energetikai optimalizálása több tényezőből tevődik össze. Nagyon fontos a megfelelő szivattyú kiválasztása, a szabályzó/vezérlő rendszer megtervezése és a feladathoz alkalmas frekvenciaváltó helyes beállítása. Ezek szintén kiemelt részt kapnak a dolgozatomban.

Mindkét területen konkrét példát mutatok a régi és az új rendszerek közti különbségre, mérésekkel alátámasztva azt a jelentős energia megtakarítást, amit az új módszerekkel lehet elérni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.